Używamy ciasteczek Akceptuję
W portalu Wyjadacze.pl wykorzystywane są pliki „cookies” („ciasteczka”), niezbędne do realizacji funkcji serwisu. Korzystając z portalu zgadzasz się na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami twojej przeglądarki internetowej.

Wyjadacze to społeczność ludzi kochających dobre jedzenie.

Razem odwiedziliśmy 737 restauracji w Polsce i na świecie, zrobiliśmy 2034 zdjęć potraw.

Poczytaj więcej...
  • Pochwal się co zjadłeś.
  • Zobacz co zjedli inni.
  • Odkryj nowe potrawy w okolicy.
zamknij
Pstrykanie-mini

Pstrykanie

Pstrykanie czyli mały przewodnik o robieniu dobrych i ładnych zdjęć potraw. Poniżej znajdziecie kilka prostych porad jak robić ładne estetycznie zdjęcia ulubionych potraw, niezależnie od tego czy robicie je aparatem fotograficznym czy komórką. Niektóre wskazówki są oczywiste, jednakże to właśnie o rzeczach oczywistych najczęściej zapominamy.

  • zdjęcia najlepiej robić przed tym jak zaczniesz jeść
  • przedmiotem zdjęcia jest to co na talerzu. W większości przypadków nawet talerz jest nie istotny, chyba, że stanowi część prezentacji potrawy
  • jeśli jesteś wewnątrz lokalu, z dużym prawdopodobieństwem potrzebujesz więcej światła, którego z pewnością dostarczy ci włączona lampa błyskowa
  • zadbaj o ostrość zdjęcia. Nieostre zdjęcia nie pozwalają podziwiać piękna potrawy
  • każde danie można fotografować z wielu perspektyw. Postaraj się wybrać tę najładniejszą.

Masz zdjęcia ulubionych potraw? Pokaż innym